اختصاصی: بررسی مادربرد MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUMو پردازنده AMD Ryzen 7 1700X
چند ماهی از حضور خانواده خوشنام پردازنده های Ryzen در بازارهای جهانی و ایران می گذرد. با محو شدن هیاهوی اولیه برای بزرگنمایی مشکلات و تبلیغات رسانه ای، Ryzen کم کم جایگاه محکمی در بازار برای خود کسب کرده است و دور از انتظار نخواهد بود اگر که آمارها، خبر از افزایش سودآوری AMD در خط تولید پردازنده ها بدهند. پردازنده های Ryzen، از ساخت 14 نانومتری FinFET بهره می برند و به مانند طبقه بندی پردازنده های Core i شرکت اینتل، AMD نیز پردازنده هایش را در سه سطح Ryzen 5 ،Ryzen 3 و Ryzen 7، دسته بندی کرده است.
پردازنده Ryzen 7، دارای دو واحد Core Complex یا CCX است که هریک مجهز به 4 هسته، 8 رشته پردازشی و 8 مگابایت کش L3 می باشند. بدین ترتیب با توجه به وجود دو واحد CCX، این پردازنده در مجموع دارای 8 هسته، 16 رشته پردازشی، و 16 مگابایت کش L3 است. در بررسی پیش رو، از پردازنده ی AMD Ryzen 7 1700X استفاده خواهیم کرد که دارای TDP 95W، فرکانس پایه 3.4 و حداکثر فرکانس کاری 3.8 گیگاهرتز است. این پردازنده به قیمت حدودی یک میلیون و پانصد هزار تومان در بازار ایران به فروش می رسد و در این رنج قیمت با پردازنده های Core i7 7700K،
Core i7 8800K، و Core i7 7800X، رقابت نفس گیری خواهد داشت.
مادربردهای رده دسکتاپ مجهز به سوکت AM4، عموما دارای سه چیپ ست A320 ،B350 و X370 می باشند. همانطور که در جدول فوق مشاهده می کنید چیپ ست X370 پرچمدار و قویترین چیپ ست موجود برای سوکت AM4 است. امروز در اتاق تست سخت افزار، مادربردی از خانواده Xpower Titanium شرکت ام اس آی به نام MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM را بررسی خواهیم کرد که یکی از قویترین مادربردهای X370 به شمار می رود. این مادربرد با هدف جذب گیمرها و کاربران حرفه ای، ویژگی های منحصر بفردی را در زمینه ی اورکلاک با خود به همراه دارد. در این بررسی همزمان با تست مادربرد، توانایی های Ryzen 7 1700X را هم خواهیم دید، تا دیدگاهی شفافتر نسبت به این پردازنده رده بالای خانواده Ryzen داشته باشیم.
معرفی محصول
مادربرد ام اس ای X370 XPOWER TITANIUM از جمله پرچمداران فعلی چیپ ست X370 ام اس آی است. 4 اسلات رم دو کاناله DDR4 با پشتیبانی از حداکثر فرکانس 3200Mhz، سه اسلات کارت گرافیک با پشتیبانی از 2Way SLI/Crossfire، خروجی های Display Port و HDMI 2.0 مخصوص پشتیبانی از APU های آتی شرکت AMD به نام Ryzen A که مجهز به گرافیک های مجتمع Radeon خواهند بود؛ همچنین دو درگاه M.2 با پشتیبانی از درایو های NVMe، یک درگاه U.2 با پهنای باند PCI-E x4 Gen. 3، شش درگاه SATA III، سه پورتUSB 3.1، کارت شبکه Intel l211AT گیگابیتی، کارت صدای 7.1 کاناله مبتنی بر Realtek ALC1220 Codec مجهز به فن آوری MSI AUDIO BOOST 4 و پشتیبانی از نوار LED RGB از جمله شاخص ترین امکانات این مادربرد به شمار می روند.
نمای بیرونی و بسته بندی
جعبه مادربرد به رنگ نقره فام بوده و دارای دستگیره است. روی آن عکس زیبایی ازمادربرد و نام مدل دیده می شود. در پشت جعبه مشخصات اصلی و امکانات مادربرد به تفصیل توضیح داده شده است. با خارج کردن مادربرد، متوجه حضور جعبه ی دیگری حاوی وسایل همراه مادربرد خواهید شد. مادربرد در سایز ATX ساخته شده است. شرکت MSI از سانت به سانت فضای PCB برای تجهیز آن به امکانات مختلف استفاده کرده است.
اقلام داخل جعبه، شامل: DVD درایور مادربرد، شش عدد کابل SATA III، کابل افزایش طول LED RGB، یک عدد پل مخصوص SLI برای دو کارت گرافیک، نشان آلومینیومی G.Series اژدهای MSI، و دفترچه مادربرد می شود.
طراحی و امکانات سخت افزاری
مادربرد MSI X370 XPOWER TITANIUM ظاهری کاملا منحصر به فرد دارد. تمام پشت و روی تخته مدار چاپی PCB آن به رنگ نقره ای تیتانیومی است. سینک خنک کننده روی چیپ ست و Armor سمت چپ روی IO Panel به رنگ نقره ای است. در بخش هایی مثل سوکت رم ها و یا درگاه PCI-E گرافیک انعکاس بدنه آلومینیومی Steel Armor هم نمایان است. این رنگ و لعاب خاص نقره ای و طوسی، با توجه به اسم Titanium قابل درک است، اما انصافا به سختی می توان قطعات دیگری را برای ست کردن با این مادربرد پیدا کرد. ریزبینانه که نگاه کنیم شاید اگر به جای اجزای پلاستیکی مشکی، از رنگ طلایی یا بژ استفاده میشد می توانست ظاهر لوکس تری داشته باشد. به هر حال این یک مادربرد رده بالا و گران قیمت است، انتظار میرفت توجه بیشتری نسبت به سازگاری رنگ و لعاب آن با دیگر قطعات وجود داشته باشد. در بهترین حالت شاید اگر خاطرتان باشد کیس های قدیمی که داخلشان رنگ خاکستری داشت، با این تم سازگاری بیشتری داشته باشند. البته ظاهر یک قطعه کاملا سلیقه ای است و شاید به نظر خیلی ها این رنگ و لعاب جذابتر از یک مادربرد تمام سفید یا تمام مشکی باشد. روی هم رفته، در مورد تم خاص این مادربرد می توان گفت، در نگاه اول یا بشدت بدان علاقمند می شوید و یا به سرعت سراغ مدل دیگری می روید. اگر برای قضاوت، رنگ کلیشه ای قرمز و مشکی را برای قطعات گیمینگ در نظر داشته باشیم، این مادربرد بیشتر حس قطعات صنعتی و سخت را به بیننده منتقل می کند.
این محصول دارای یک مدار رگولاتور 10 فاز است که مجهز به یک کنترلر Infineion IR35201 و پنج درایو Double مدل IR3598 از شرکت Infineion است. در حالت کلی 6 فاز این مدار رگولاتور برای تامین توان هسته ها و چهار فاز دیگر برای برای تامین توان SOC به کار می رود. این بدین معنی است سه درایو 3598 برای هسته ها مورد استفاده قرار می گیرد و دو درایو دیگر که در مجموع 4 فاز را تامین می کنند برای SOC کاربرد دارد. به طور کلی ساختار مدار رگولاتور در این مادربرد 6+4 است و براحتی توان مورد نیاز هسته ها و SOC را تامین می کند.
این مدار توسط یک کابل 8 پین و یک کابل 4 پین EATX برق پردازنده تغذیه می شوند. بنابراین توجه داشته باشید برای این مادربرد باید از پاوری استفاده کنید که حداقل 2 کابل برق پردازنده داشته باشد. سینک های خنک کننده به خوبی از پس خنک سازی فازها و مدارها بر می آیند و حتی در زمان اورکلاک سطح آنها خیلی داغ نمی شوند. سوکت AM4 از نظر ظاهر شبیه سوکت های کلاسیک AMD است اما محل قرارگیری سوراخ های سوکت فاصله بیشتری تا پردازنده دارد بنابراین باید دقت داشت حتما از کولری استفاده شود که رسما از سوکت AM4 پشتیبانی کند.
در بالای مادربرد، شاهد حضور یک نشانگر وضعیت کاربردی هستیم که کدها و وضعیت مادربرد را اعلام می کند. از جمله ویژگی های جالب آن نمایش کلمه ی OC در هنگام اورکلاک سیستم است. در مجموع 4 عدد کانکتور فن، یکی برای فن پردازنده در نزدیکی سوکت پردازنده، یکی در بالای جایگاه رم که مخصوص اتصال پمپ واترکولرهای AIO و دو عدد دیگه در سمت چپ و راست جایگاه رم برای اتصال فن کیس قرار دارد. درگاه مخصوص کانکتور 24 پین مادربرد و یک خروجی USB 3.1 Gen.1 برای پنل جلویی کیس، از دیگر موارد این بخش هستند. بالای کانکتور 24 پین مادربرد، 4 عدد LED ریز برای نشان دادن وضعیت سلامت پردازنده، رم، گرافیک و درایو های متصل به مادربرد قرار دارد که در صورت بروز خطا در هر یک از این بخش ها، LED مخصوص به آن بخش روشن می ماند و از بوت جلوگیری می شود. وجود این LED برای تشخیص خطا در زمان اورکلاک بسیار کاربردی است.
در لبه کناری سمت راست در بخش میانی یک درگاه U.2 قرار دارد که میتوانید درایو NVMe را روی آن نصب کنید.البته متاسفانه درایوهای NVMe سری 750 معروف اینتل که به این درگاه مجهز هستند هنوز پایشان به بازار ایران باز نشده است. شش درگاه SATA III، یک خروجی USB 3.1 Gen.1 برای پنل جلویی کیس در این بخش قرار گرفته اند. یک دکمه مینیاتوری برای فلش بک بایوس نیز در این قسمت دیده می شود.
در لبه پایین مادربرد، یکی از شلوغ ترین بخش ها را شاهد هستیم، در سمت راست، یک دکمه درجه دار (به مانند تنظیم درجه رادیاتور) وظیفه ی اورکلاک اتوماتیک پردازنده را بر عهده دارد. به کمک این دکمه می توان در لحظه پردازنده را اورکلاک کرد. دکمه های Power و Reset در این بخش دیده می شوند.
یک خروجی USB 3.1 Gen.2 مخصوص پنل جلویی کیس، هدرهای پنل جلوی کیس، هدر مخصوص حالت Slow Mode برای اورکلاک، دو عدد خروجی USB 2.0، خروجی مخصوص رشته های LED RGB، یک کانکتور فن و یک ورودی برق PCI-E شش پین برای برق رسانی بهتر در صورت SLI یا Crossfire از دیگر امکانات این مادربرد بشمار می رود.
همانطور که می دانید درایو های M.2 بسیار داغ هستند و هنگام کارهای سنگین، در صورتی که خنک نشوند امکان کاهش کارایی در آنها وجود دارد. شرکت MSI اولین شرکتی بود که برای مقابله با دمای بالای درایوهای M.2 راهکار M.2 Shield را ارائه کرد. به کمک این براکت خنک کننده، می توان دمای سطح درایو M.2 را کاهش داد. در این مادربرد شاهد دو درگاه M.2 هستیم که یکی از انها به خنک کننده M.2 Shield مجهز است. البته این درگاه اصلی که در زیر اسلات اول گرافیک قرار دارد مجهز به پهنای PCI-E Gen.3 X4 است، و درگاه دوم، از پهنای باند کمتری معادل PCI-E Gen.2 X4 استفاده می کند. با توجه به کاهش پهنای باند درگاه M.2 دوم، می توان در صورت استفاده از درایوهای M.2 مجهز به پروتکل ساتا در این درگاه استفاده بهینه تری کرد. سه اسلات کارت گرافیک در اینجا حضور دارند که بهینه ترین حالت را به صورت 2Way می توان از آنها انتظار داشت. هر دوی این اسلات ها مجهز به Steel Armor هستند تا به راحتی بتوان سنگین ترین کارت های گرافیک را هم روی این برد با خیال راحت نسبت به استحکام و دوام اسلاتها نصب و استفاده کرد. هر کدام از این اسلاتهای PCI-E Gen.3 به تنهایی دارای 16 مسیر هستند و در صورت استفاده از 2 کارت گرافیک، پهنای باند به صورت 8x/8x تقسیم خواهد شد. در سمت چپ مادربرد، گارد سراسری محافظ که نام TITANIUM بر آن نقش بسته است به چشم می خورد. در زیر آن کارت صدای Realtek ALC1220 قرار گرفته است که به کمک op-amp ساخت شرکت Texas Instruments و خازن های کلاس صوتی Nippon Chemi-Con وظیفه ی تولید صدایی شفاف و قدرتمند را برعهده دارد.
در بخش I/O Panel پشت مادربرد، پورت های متعدد از جمله: یک پورت PS/2، دکمه مینیاتوری Clear CMOS بایوس، سه عدد پورت USB 2.0، یک خروجی تصویر Display Port، و یک خروجی تصویر HDMI 2.0، پورت شبکه، چهار عدد USB 3.1 Gen.1، یک جفت پورت USB 3.1 Gen,2 یکی Type A و دیگری Type C، جک های صوتی و خروجی اپتیکال صدا، حضور دارند. از جمله تجهیزاتی که در این رنج قیمتی برای یک مادربرد انتظارش را داریم، وجود یک کارت شبکه Wi-Fi است که متاسفانه فقدان آن در این مادربرد کاملا حس می شود.
نرم افزارهای جانبی
تعداد زیادی نرم افزارهای جانبی کاربردی به همراه مادربرد عرضه می شوند. از جمله مهمترین آنها نرم افزار MSI Commander Center است که فن آوری Game Boost در بخشی از آن مهمترین نقش را برای اورکلاک اتوماتیک ایفا می کند.
به کمک این نرم افزار می توانید نسبت به اورکلاک پردازنده اقدام کنید و یا دمای قطعات خود را پایش نمایید. تنظیم سرعت گردش تک تک فنها، ساخت پروفایل تنظیمات دلخواه، فرکانس رمها، و اعمال در لحظه تنظیمات از جمله مهمترین ویژگی های کاربردی این نرم افزار است.
در بخش صوتی نرم افزار Nahimic 2 نیز به همراه این مادربرد عرضه شده است که به لطف آن می توان از امکانات حرفه ای صوتی از جمله Sound Tracker هنگام بازی بهره برد.
بایوس
در نگاه اول بایوس مادربرد در حالت EZ Mode بسیار ساده می آمد. اما پس از کمی کندوکاو در گوشه و کنار، امکانات فراوان و مولفه های گسترده ای را می توان در آن پیدا کرد. دکمه ی فیزیکی Game Boost که وظیفه ی اورکلاک اتوماتیک پردازنده را بر عهده دارد، در بایوس به صورت گرافیکی نیز حضور دارد و می توان در آنجا نسبت به اورکلاک اتوماتیک اقدام کرد. در حالت Advanced با گزینه های متعددی برای اورکلاک و تنظیمات رم و ولتاژ ها روبه رو خواهید شد. در کل بایوس پویا و فکر شده ای است، اما بسیاری از تنظیمات در صفحات مخفی و زیر مجموعه ی بخش های متعدد قرار دارند که کمی گیج کننده می نماید. داشتن امکان انجام تغییرات گسترده خیلی خوب است اما روی هم رفته در بایوس این مادربرد نیاز به تجمیع بسیاری از صفحات اضافی تنظیمات در یک بخش مشخص برای سهولت استفاده کاربر کاملا حس می شود. از دیگر امکانات بایوس باید به BIOS Flashback Plus اشاره کرد که به لطف آن می توان بدون پردازنده نسبت به فلش بایوس اقدام کرد. این امکان یکی از ویژگی های خوب این مادربرد بشمار می رود.
معرفی سیستم تست
پردازنده AMD Ryzen 7 1700X
از ویژگی های این پردازنده می توان به معماری ساخت 14 نانومتری، 8 هسته و 16 رشته پردازشی، حداکثر فرکانس کاری 3.8 گیگاهرتز، حداکثر توان مصرفی 95 وات و مقدار 16 مگابایت برای کش Level3 اشاره کرد. این پردازنده توسط دفتر محترم شرکت MSI در اختیار سیستم تست قرار گرفته شده است.
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوعGDDR5، حداکثر فرکانس حافظه تا 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 گزینه خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در دقت 1080 پیکسل بازی ها را به خوبی اجرا کنند. این کارت می تواند در این دقت و حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.Skill Trident Z
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است.
منبع تغذیه GREEN GP1050BOC_Plus
پاوری با استاندارد پلاتینیوم است که از یک شاخه ی پرقدرت 12 ولت بهره می برد. OEM این منبع تغذیه شرکت High Power است و از ویژگی های آن می توان به Fan-Less بودن، استفاده از خازن های جامد ژاپنی در مدار DC-DC، استفاده از خازن های الکترولیت ژاپنی Nippon Chemi Con با تحمل حرارت 105 درجه سانتی گراد، استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز کم اشاره کرد. این پاور یکی از پر فروش های بازار است. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
منبع ذخیره سازی ADATA SX8000
مدل مورد استفاده با ظرفیت 128 گیگابایت. اس اس دی مورد نظر با سرعت بسیار بالا و تکنولوژی هایی مانند 3D NAND Flash، سرعت انتقال فوق بالا از طریق رابط PCIe Gen3x4، پروتکل NVME نسخه ۱٫۲، فناوری SLC Caching و DRAM Cache Buffer، موتور تصحیح خطای پیشرفته LDPC ECC و ۵ سال گارانتی تعویض از مزیت های این حافظه پر سرعت است. این حافظه سالید دارای سرعت نوشتن 2500 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 1100 مگابایت در ثانیه است. اس اس دی مورد نظر از شرکت آونگ برای سیستم تست دفتر سخت افزار مگ تهیه شده است.
خنک کنند Green Glacier 360-EVO
واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران است. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به دیودهای قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
بررسی کارایی
این پلتفرم هم می تواند برای عملیات های رندرینگ و هم کاربرد های گیمینگ مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین کلیه تست های رندرینگ در کنار تست های گیمینگ مورد بررسی گرفت. در کلیه تست ها تلاش شد مقایسه ای با نتایج بدست آمده از دیگر پردازنده ها در بازه قیمتی نزدیک ثبت شود تا جایگاه AMD Ryzen 7 1700X و توانایی های آن قابل قیاس باشد. در لینک CPUID می توانید مشخصات کامل سیستم را مشاهده بفرمایید. پردازنده ای که در اختیار ما بود اورکلاک پذیری بالایی نداشت و نمی توانست بدون افزایش ولتاژ اورکلاک شود، در نتیجه حداکثر فرکانس که در حالت اورکلاک برای آن بدست آوردیم 4 گیگاهرتز بود. درصورت اورکلاک بیشتر دمای پردازنده بیش از حد بالا میرفت و سیستم BSOD می داد. در نتیجه تست بنچ مارکها در حالت پیش فرض 3.8 گیگاهرتز و در حالت اورکلاک شده تا 4 گیگاهرتز تکرار شدند. لازم به ذکر است برای سیستم تست ما رمهای فرکانس 3600 تایمینگ CL16 داشتیم اما حداکثر فرکانسی که بعد از بروزرسانی بایوس بدان دست یافتیم 3200 مگاهرتز تایمینگ CL16 بود. تلاش های فراوان برای کاهش تایمینگ هم بی نتیجه بود. بنابراین با زمان تاخیر بالای 70ns در تست AIDA 64 روبه رو بودیم. به نظر می رسد AMD هنوز برای پشتیبانی از رمهای فرکانس بالا راه درازی را در پیش رو دارد. فرکانس 3200 برای DDR4 یک فرکانس متوسط و فراگیر است بنابراین تنها می توان نمره ای در حد قبولی 10 ناپلئونی برای رم در این پلتفرم در نظر گرفت.
همانطور که در تست های مشاهده می کنید، در مجموع نمی توان Ryzen 1700X را در همه عرصه ها قوی دانست. در تست های رندر، در بیشتر موارد Ryzen 7 1700X از Core i7 8700 قوی تر ظاهر شد، اما این برتری خیلی لب مرزی است، طوری که Core i7 8700K با کمی اورکلاک به راحتی می تواند آن را پشت سر بگذارد. در تست های بازی، نتایج بدست آمده از Ryzen 7 1700X نشان از ضعف آن حتی نسبت به Intel i7 7700K دارد، اما این تفاوت بسیار لب مرزی است. در کل، می توان ادعا کرد برای کارهای رندرینگ این پردازنده یک انتخاب برتر است اما برای دیگر موارد کاربری، با مخلوطی از نتایج متوسط روبه رو هستیم.
نتیجه گیری
مادربرد MSI X370 XPower Gaming Titanium از جمله بهترین مادربردهای X370 در زمینه اورکلاک Ryzen است. به غیر از تم ظاهری و فقدان Wi-Fi، به سختی بتوان ایرادی از آن گرفت. با ویژگی Game Boost شرکت MSI تلاش کرده است تا دوستداران AMD Ryzen را با اورکلاکی راحت و بی دردسر، تنها با چرخاندن یک پیچ، از لذت سرعت بیشتر سیستم بهره مند کند. از دیدگاه شخصی نگارنده، اورکلاک پردازنده با این مادربرد بسیار لذت بخش بود. در تست های رندرینگ به لطف هسته های بیشتر، شاهد برتری این پلتفرم بودیم. هرچند به دلیل ضعف ذاتی هسته های AMD Ryzen و عدم پشتیبانی از رمهای فرکانس بالا، این پلتفرم در نتایج گیم "بهترین" ظاهر نشد، اما خیل عظیم طرفداران AMD برای کاربری گیمینگ هم می توانند روی این مادربرد حساب کنند. بخصوص اینکه MSI از نظر نرم افزاری امکانات ویژه ای را برای گیمرها تدارک دیده است.
8.59راندمان8.5امکانات8.5بایوس9اورکلاک و کولینگ8طراحی8.5نرم افزار8.5کیفیت ساخت8ارزش خرید
اطلاعات تکميلي
- مزایا:
- قدرت اورکلاکینگ بالا، مجهز به نمایشگر خطای مادربرد، وجود کلید دستی برای اورکلاک، فازبندی خوب مدار تغذیه پردازنده، خروجی تصویر برای APU های Ryzen
- معایب:
- قیمت بالا، فاقد Wi-Fi، نورپردازی محدود با LED تک رنگ سفید، تم نقره ای برای مادربرد (کمی سخت گیری کردیم)
- امتیاز:
- 8.59راندمان8.5امکانات8.5بایوس9اورکلاک و کولینگ8طراحی8.5نرم افزار8.5کیفیت ساخت8ارزش خرید